Så meget strøm bruger de nye 4K skærme

Der er kommet en ny generation af skærme med endnu højere opløsning – de nye 4K skærme. Men hvad bør du vide om disse nye skærme? Læs denne artikel og lær mere om den nye generation af skærme.

4K-teknologien har sine problemer og begrænsninger, men da priserne dykker, og teknikken bliver modnet, er det måske på tide at investere i en skærm, der skulle kunne holde i et årti.

Der stilles dog spørgsmål såsom: bruger skærmene for meget strøm? Er nutiden grafikkort parate til rigtig 4K-gaming?

4K er strømslugere

Et af de største problemer med de nye 4K-skærme er, at de strømslugere – de bruger mere end 30 % mere strøm end almindelige HD-tv.

Du har dog mulighed for at følge med i dine apparaters strømforbrug i hjemmet, hvis du har en elmåler, der fungerer optimalt. Mange danskere har en elmåler i hjemmet, der er løbet løbsk grundet apparater, som bruger meget strøm.

Du kan derfor gøre klogt i jævnligt at holde øje med din elmåler og dine apparater, så du kan få lokaliseret de største strømslugere i hjemmet.

På Wattoo.dk kan du læse meget mere om, hvordan du finder den rette elmåler til hjemmet – samt gå på jagt i det brede sortiment af elmålere til boligen.

 

Hvad er 4K?

HD, Ultra HD, SUHD og 4K – har du styr på, hvad de forskellige begreber dækker? Man kan nemt gå galt i byen, da nogle af begreberne dækker over det samme. I de gode gamle dage var skærmopløsningen ikke synderligt højt, eftersom skærmene ikke var særligt store.

Så kom der flade og større skærme, og det hidtidige format – kaldet SD – blev afløst af HD og full HD-formaterne.

Billedets skarphed blev bestemt ud fra, hvor mange billedpunkter – pixel – der var på skærmen, og hvor tæt de sad. Der er i dag kommet fjernsyn med utrolig mange billedpunkter, hvilket går under betegnelsen Ultra HD eller UHD.

Disse har en skarphed, der er fire gange bedre end et full-HD-tv. Begrebet 4K dækker over UHD – det er altså det samme.

 

Gode billeder

Et af de kritiske hensyn knytter sig til pixelstørrelse – 4K omfatter nemlig et utrolig antal pixel – hele 8 millioner af slagsen – hvilket giver et utroligt godt pixelbillede på skærme af desktopstørrelse.

Dette er ubestridt det mest fordelagtige ved 4K, men det giver dog også problemer med skrivebordets anvendelighed. Windows fungerer ikke optimalt, når man ændrer den interaktive skalering fra en til en eller med 100 procent.

De fleste Windows-elementer fungerer dog udmærket, og touch-interfacet i Modern UI ser strålende ud. Det er tredjeparts-apps såsom webbrowsere, der bliver slørede.

Er nutidens grafikkort klar til 4K-gaming? Fire gange så mange pixel som 1080p lyder vidunderligt, men det giver også fire gange så stor en belastning på grafikkortet. Grafikkortenes udviklingsrate er faldet, men en løsning er dog at bruge flere grafikkort, hvilket oftest vil virke.